Hiperglikemia to inaczej przecukrzenie. Oznacza wysoki poziom glukozy we krwi. U zdrowego człowieka stężenie cukru we krwi na czczo nie przekracza 99 mg/dl, a 2 godziny po posiłku to maksymalnie 140 mg/dl. U chorych na cukrzyce typu 1 górny próg to 110 mg/dl przed posiłkiem, a 140 mg/dl 2 godziny po posiłku. Zaś u chorych na cukrzycę typu 2 są to wartości w zakresie 123-185 mg/dl. U każdego diabetyka może to wyglądać inaczej ze względu na wieku chorego, czasu trwania choroby i choroby współistniejące. Przyczyną podwyższonego poziomu glukozy jest często źle leczona cukrzyca, np. nieodpowiednia dawka insuliny lub nieprawidłowości w diecie. Czasami chory nie jest świadomy wzrostu stężenia cukru, a to może powodować zagrożenie dla jego zdrowia i życia. Przewlekła hiperglikemia jest ryzykiem poważnych powikłań, może prowadzić do uszkodzeń nerek, oczu, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Hiperglikemia – objawy
Zazwyczaj objawy hiperglikemii nie są oczywiste. Ich nasilenie zależy od typu cukrzycy. W przypadku cukrzycy typu 2 przez długi czas hiperglikemia może przebiegać bezobjawowo, co może skutkować przewlekłymi powikłaniami. Gdy przecukrzenie utrzymuje się przez krótki czas, zostanie szybko rozpoznane i będzie na nie szybka reakcja, to może być nawet nieodczuwalne. U dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1 ma nagły początek i dynamiczny przebieg. Zaczyna się często kwasicą ketonową.
Najczęstsze objawy w cukrzycy typu 1. to:
- wielomocz,
- utrata na wadze,
- polidypsja czyli wzmożone pragnienie i objawy odwodnienia,
- suchość w jamie ustnej,
- skłonność do ropnych stanów skóry, słabe gojenia się ran,
- częste oddawanie moczu,
- skłonności do chorób układu moczowo-płciowego,
- osłabiona koncentracja,
- senność, osłabienie, zmęczenie,
- gorsze samopoczucie, odczuwanie niepokoju, zdenerwowanie,
- kwasica i śpiączka ketonowa.
Częsta hiperglikemia może prowadzić do powikłań cukrzycy. Na każdy duży skok poziomu cukru trzeba szybko zareagować i szukać jego przyczyn. Najważniejsza jest samokontrola diabetyka i wyciąganie wniosków z popełnianych błędów na przyszłość.
Przyczyny hiperglikemii
Hiperglikemia łączy się z brakiem równowagi między glukozą a insuliną. Najczęściej łączy się ze źle leczoną cukrzycą.
Najczęstsze przyczyny hiperglikemii to:
- zbyt mała dawka insuliny,
- zbyt duży posiłek,
- przyjęcia źle dobranych leków,
- zaaplikowanie insuliny nieaktywnej,
- pominięcie dawki insuliny lub leku przeciwcukrzycowego,
- problemy z pompą insulinową,
- problemy z penem, awaria pena, zatkana igła,
- choroby współistniejące,
- stres,
- brak aktywności fizycznej.